Alexander Gogelweg 1 t/m 91

flat Zorgvliet

Broese van Groenou, A.
    Nieuwe Haagse School

Inleiding
Vrijstaand appartementengebouw uit 1923-1927, genaamd Zorgvliet en in oorsprong als woonhotel gebouwd door de architecten A. Broese van Groenou en A. Alberts in de stijl van de Nieuwe Haagse School.

Omschrijving
In baksteen opgetrokken symmetrisch appartementengebouw op complexe plattegrond, bestaande uit een hoofdblok van vijf bouwlagen met kapverdieping en twee aan de voorzijde haaks hierop gesitueerde lagere vleugels. De kappen zijn met pannen gedekt. Het gebouw behoort tot de groep van luxueuze woonhotels, waarvan er meerdere tussen de beide wereldoorlogen in Den Haag zijn verrezen.
De invloeden van Frank Lloyd Wright en de Nieuwe Haagse School komen tot uitdrukking in de vlakke gevelbehandeling met hier en daar siermetselwerk, de groepering van de bouwmassa's en de overstekende kappen met flauwe dakhelling. Galerijen met bakstenen balustrade over de breedte van het hoofdblok en de vleugels benadrukken de horizontale geleding. Het gebouw maakt een villa-achtige indruk door het geleidelijk opklimmen in hoogte vanaf de zijvleugels naar het midden. Het hoofdblok wordt aan weerszijden afgesloten door twee hogere bouwvolumes. Op het naar beneden glooiende binnenterrein komen drie ingangen uit; een in het middenblok en twee in de zijvleugels. De laatste twee zijn gesitueerd in een vooruitspringend bouwblok dat het trappenhuis bevat.
Aan de achterzijde bevindt zich een vierde ingang. De iets verdiepte, gekoppelde vensters, in oorsprong alle van hout, bezitten voor het merendeel bovenlichten met horizontale roedenverdeling en rondom verschillende accenten in het metselwerk. De kap bevat een reeks kleine dakkapellen. Rondom het gebouw zijn bordessen met bakstenen balustrades.
Het diepliggende terrein wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op bakstenen voet. De toegang wordt gemarkeerd door brede bakstenen hekpijlers.

Waardering
Appartementengebouw met bijbehorende hekwerken van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang als representatief voorbeeld van een luxueus woonhotel in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan de Alexander Gogelweg.