Bankastraat 100

Wesstra, H. jr.

Vrijstaand herenhuis uit 1883, gebouwd door architect H. Wesstra jr. in neo-renaissance stijl.
NB. De moderne, eenlaags aanbouw tegen de achtergevel valt niet onder de bescherming.

Omschrijving
Herenhuis op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak. De bakstenen gevels zijn gedecoreerd met gepleisterde banden, metselmozaïeken en sierankers, en bezitten een hardstenen plint. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde, hardstenen cordonlijst. De voorgevel is vijf vensterassen breed, waarvan de rechter twee als risaliet zijn behandeld. Gevel en risaliet worden op de hoeken gemarkeerd door geblokte pilasters die op de eerste bouwlaag zijn voorzien van een rustica-effect. Het risaliet wordt boven het hoofdgestel bekroond door een monumentale dakkapel die voorzien is van een gekoppeld zoldervenster, gepleisterde banden, zijvoluten en een gebroken fronton met piedestal. Het door een pilaster gescheiden gekoppelde venster bezit een geblokte omlijsting en wordt bekroond door een ontlastingsboog met sluitsteen en metselmozaïek. Onder het fronton bevindt zich een cartouche met het bouwjaar, geflankeerd door gebeeldhouwde ramskoppen. De (vernieuwde) voordeur is in de middenas gesitueerd. Voor de deur is een portiek met slanke ijzeren zuilen, die een balkon op sierlijk gebeeldhouwde consoles dragen. De vensters bezitten hardstenen onderdorpels en ontlastingsbogen met sluitsteen en metselmozaïek. Het gekorniste hoofdgestel is voorzien van een fries met tegeltableaux. Het dak bevat in het deel links van het risaliet een houten dakkapel met fronton. De linkergevel bezit op de eerste en tweede bouwlaag twee schuifvensters, identiek aan die van de voorgevel, en voor het overige vernieuwde vensters. Het dak bevat aan deze kant een brede dakkapel. Tegen de rechtergevel bevindt zich een uitgebouwde schoorsteen. De achtergevel is opgetrokken tot kaphoogte. Tegen deze gevel bevindt zich op de tweede bouwlaag een met aluminium kozijnen dichtgezette veranda. Hierboven is een balkon. Voor het terugliggende deel van de voorgevel en de zijgevel staat een gietijzeren tuinhek op gepleisterde, bakstenen voet.

Waardering
Herenhuis met bijbehorend tuinhek van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van woonhuisarchitectuur in neo-renaissance stijl. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een karakteristieke 19e-eeuwse gevelwand heeft het pand tevens ensemblewaarde.