Bezuidenhoutseweg 3

Liefland, W.B. van
    Neo-Manieristisch
    Bezuidenhout
Registerblad

Natuurstenen gevel in neorenaissancestijl, gebouwd in 1907 naar ontwerp van W.B. van Liefland, die in dit jaar zijn uit 1874 daterende eigen woonhuis verbouwde. De gevel bestaat uit twee brede vensterassen, waarvan de linker als risaliet is behandeld en hoger is opgetrokken met een tot zelfstandige verdieping uitgewerkte, door muurzuiltjes geflankeerde en door een hoofdgestel met van beeldhouwwerk voorzien en met pinakels versierd opzetstuk bekroonde dakkapel. De gevel vertoont een ongewoon rijke en verfijnde decoratieve uitmonstering met pilasters, à jour bewerkte balustrades, kleine loggia' s, friezen, balustrades, consoles, maskerkoppen, putti, koppen en profil en en face, deur- en vensteromlijstingen, alles in de trant van de vroege Franse Renaisance uit de tijd van François I. In 1982 is ter plaatse, met behoud van de voorgevel een nieuw pand opgetrokken. De gevel is exemplarisch van belang als enige voorbeeld in Den Haag van deze Frans georiënteerde neorenaissancestijl, die ook elders zelden toepassing vond (o.a. bij het herenhuis Herengracht 380/382 te Amsterdam, dat in 1894 door de architect A. Salm gebouwd werd.)

Gevel van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van op de 16de eeuwse Loire-renaissance geënte architectuur en als een der weinige van de architect Van Liefland bewaard gebleven bouwwerken.

Beeldhouwwerk in wit zandsteen uitgevoerd door Emilius Alphonsius Franciscus (Emil) Bourgonjon.
geveldetail