Binnenhof 18 en 19

Ministerie van Algemene Zaken

Knuttel, D.E.C.
Registerblad

DEPARTEMENT VAN BINNENLANDSE ZAKEN, gebouwd in 1913; aan de zijde van de Hofvijver een achthoekig torentje uit de 15e eeuw en een in oorsprong eveneens middeleeuwse gekanteelde, torenvormige gevel.

meer weten
Binnenhof 18/19 behoort tot de tweede fase van een grootscheepse vernieuwing van het Binnenhofcomplex, die duurde van 1879 tot 1917. In het nieuwbouwcomplex van Knuttel bleven de zogenaamde "Kleefse Kamer" (daterend uit ca. 1400 en door Knuttel van een romantische kanteelbeeindiging voorzien) en het links hiervan gesitueerde pand met de trapgevel, alsmede het zogenaamde Ministerstorentje behouden. Tijdens de restauratie van 1969-1976 onder leiding van Joh. P.M. Goudeau, is het interieur grotendeels gemoderniseerd.
Binnenhof 18 en 19
Binnenhof 18