Smidswater 26

Lorrie, J.P.J.
    Art Nouveau Neo-Gotiek

Woonhuis in art-nouveau stijl met belangrijk interieur uit de bouwtijd.

meer weten
Het woonhuis aan het Smidswater, dat de architect-aannemer Lorrie voor zichzelf ontwierp, is het resultaat van een ingrijpende verbouwing van twee smalle panden. Deze zijn samengevoegd achter een nieuwe voorgevel waarbij Lorrie de oude tweedeling in de gevel terug liet komen met een op de neogotiek geïnspireerde linkertravee en Art Nouveau vormen in het rechter deel. De grote glasvlakken, waarvan het glas- in lood werd vervaardigd door E.W.F. Kerling, geven een voor die tijd ongekend grote lichttoetreding. Met name in het interieur heeft Lorrie een vloeiend-dynamisch lijnenspel toegepast, waaruit blijkt dat hij al vroeg op de hoogte was van de in de Belgische Art Nouveau toegepaste ornamentiek. Het pand is overigens een van de weinige eigen ontwerpen van deze aannemer architect, die een timmerszaak had en hoofdzakelijk als aannemer werkzaam is geweest. Lorrie stond bekend als een kwaliteitsaannemer, die ontwerpen tot in detail zelf uitwerkte. Tot de vele opdrachten die met name van de katholieke middenstand afkomstig waren, behoorde onder meer de uitvoering van het interieur van Krul aan het Noordeinde.
detail brievenbus