Van Speijkstraat 28

Spijker, N. Wijk, G. van

Inleiding.
Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1880-1881 in eclectische stijl, gebouwd door N. Spijker en G. van Wijk als onderdeel van een ensemble van vier herenhuizen.

Omschrijving.
Pand behorend tot een symmetrisch ontworpen groep van vier eclectische herenhuizen. Het is tesamen met het belendende Van Speykstraat 30 licht risalerend ten opzichte van de hoekpanden. Deze groep herenhuizen is opgenomen in een gesloten straatwand.

Het pand heeft een opbouw van gedrukte begane grond en twee hoge verdiepingen onder een met pannen gedekt schilddak met de nok loodrecht op de rooilijn en is drie vensterassen breed.

De voorgevel heeft een hardstenen plint en een parterre bekleed met geblokte bepleistering. De verdiepingen zijn in schoon metselwerk opgetrokken. Cordonlijsten tussen de bouwlagen zorgen voor een horizontale geleding. De ingang in de linker vensteras heeft een authentieke deur. In de houten raamkozijnen zijn T-vensters geplaatst. De kroonlijst met liggende vensters in het fries heeft rijk geornamenteerde consoles met maskers. Opvallend is de met Van Speijkstraat 30 gedeelde bekroning boven de kroonlijst, bestaande uit een gebogen fronton waarin onder meer een borstbeeld van Van Speyk en de jaartallen 1831-1881 zijn opgenomen. Dit gedenkteken dat recentelijk weer is gepolychromeerd, is vervaardigd door F.O.C. Schild, fabrikant in gipsornamenten.

Waardering.
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als goed gedetailleerd voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een symmetrisch opgezette groep van vier herenhuizen heeft het tevens een belangrijke ensemblewaarde. Historische betekenis heeft het als herinnering aan Van Speyk.

Van Speijkstraat 26 t/m 32