Van Speijkstraat 32 en 32a

Spijker, N. Wijk, G. van

Inleiding.
Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1880-1881 in eclectische stijl, gebouwd door N. Spijker en G. van Wijk als onderdeel van een ensemble van vier herenhuizen.

Omschrijving.
Rechter pand van een symmetrisch ontworpen groep van vier eclectische herenhuizen, waarvan de twee middelste panden, Van Speykstraat 28 en 30, licht risalerend zijn uitgevoerd. Deze groep herenhuizen is opgenomen in een gesloten straatwand.

Het pand heeft een opbouw van gedrukte begane grond en twee hoge verdiepingen onder een met pannen gedekt schilddak met de nok loodrecht op de rooilijn en is drie vensterassen breed.

De voorgevel heeft een hardstenen plint en een parterre bekleed met geblokte bepleistering. De verdiepingen zijn in schoon metselwerk opgetrokken. Cordonlijsten tussen de bouwlagen zorgen voor een horizontale geleding. In de houten raamkozijnen zijn T-vensters met op de tweede verdieping ijzeren sierhekjes. De kroonlijst heeft rijk geornamenteerde consoles met maskers. De parterre is later gewijzigd, waarbij het venster in de linker as is vervangen door een garagedeur en de ingang in de rechter travee is gemoderniseerd. Achter de bedrijfsingang is de oorspronkelijke structuur eveneens ingrijpend gewijzigd.

Waardering.
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als goed gedetailleerd voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een symmetrisch opgezette groep van vier herenhuizen heeft het tevens een belangrijke ensemblewaarde.

meer weten
Onderdeel van een symmetrische gevelgroep van vier eclectische herenhuizen (nrs. 26,28 ,30 en 32/32a) uit 1880-1881. Elk pand bestaat uit drie bouwlagen onder een met pannen gedekte schilddak, loodrecht op de voorgevel. De bakstenen lijstgevels van drie vensterassen hebben een geblokte, gepleisterde parterre. De nrs. 28 en 30 zijn risalerend uitgevoerd. Deze beide middelste huizen dragen samen een omvangrijk fronton met een borstbeeld van Van Speyk en de jaartallen 1831-1881. Dit oorspronkelijk gepolychromeerde gedenkteken is vervaardigd door F.O.C. Schild, fabrikant in gipsornamenten
Van Speijkstraat 26 t/m 32