Zeestraat 38

Zodaer, A.Th.
Registerblad

Pand gebouwd in 1769 door de meester-timmerman A.Th. Zodaer ter breedte van twee vensterassen, bestaande uit parterre en twee verdiepingen. De kap is niet meer aanwezig. De gesausde lijstgevel bezit een houten hoofdgestel en forse, houten vensterkozijnen. De houten winkelpui met hardstenen plint dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bij de bouw van het kantoor der Centrale directie van de P.T.T. in 1923 is de vrijgekomen linker zijgevel van het pand van een bakstenen beklamping voorzien. Het pand maakt deel uit van de historische bebouwing die buiten de singelgracht langs de Zeestraat voor 1800 tot stand kwam.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische en stedebouwkundig-historische waarde. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het een onderdeel is van een harmonische reeks 18de-eeuwse huizen aan het begin van de Zee straat.

meer weten
Onderdeel van een reeks in oorsprong identieke woningen uit 1769 (de nummers 38 t/m 50), die hier buiten de singelomgrachting in het verlengde van het Noordeinde zijn gerealiseerd.