Zeestraat 48

Zodaer, A.Th.
Registerblad

Pand gebouwd in 1769 door de meester-timmerman A.Th. Zodaer ter breedte van twee vensterassen. Boven de parterre telt het huis twee verdiepingen en het draagt een met pannen gedekt schilddak waarvan de nok loodrecht gericht is op de straat. De gepleisterde gevel heeft een 19de-eeuws karakter met geprofileerde vensteromlijstingen, "french windows" met gietijzeren raamhekjes op de eerste verdieping en vierruitsramen in de bovenverdieping. De houten winkelpui dateert uit de jaren twintig van de 20ste eeuw en vertoont invloed van de Amsterdamse School. Het pand maakt deel uit van de historische bebouwing die buiten de singelgracht voor 1800 langs de Zeestraat tot stand kwam.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische en stedebouwkundig-historische waarde. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het een onderdeel vormt van een harinonische reeks 18de-eeuwse huizen aan het begin van de Zeestraat.

meer weten
Onderdeel van een reeks in oorsprong identieke panden uit 1769 buiten de singelomgrachting in het verlengde van het Noordeinde