Zeestraat 74, Bazarstraat 1

Schroot, M.L.
Registerblad

STATIG WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e eeuwse stadsuitleg.

meer weten
Onderdeel van een serie van drie rijke eclectische herenhuizen uit 1878 (Bazarstraat 1, Zeestraat 76 en 78) achter een symmetrisch gevelontwerp, waarvan het middelste pand (Zeestraat 76) als risaliet is opgevat. Elk pand bestaat uit drie bouwlagen onder een met leien gedekte doorlopende kap en is vier vensterassen breed. De bakstenen lijstgevels met in hardsteen beklede parterres bezitten een ongewoon monumentaal en decoratief uiterlijk. De gevelhoeken hebben gecanneleerde pilasters van de kolossale orde, voorzien van schachten en composiet-kapitelen. Voor de vensters van bel-etage en verdieping zijn doorlopende balkons met gietijzeren sierhekken.
genomen vanaf de Zeestraat