Achterom 23a

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Wijk
    Centrum
  • Bouwjaar
    17e eeuw
Registerblad 

17de-eeuws pand, bestaande uit parterre, verdieping en dwars zadeldak met pannen gedekt, waarin een dakkapel met zesruitsvenster.
Het drie vensterassen brede pand heeft een hardstenen plint, afgesloten door een geprofileerde lijst en een houten onderpui uit de l8de eeuw met in het midden een deuromlijsting door pilasters met verdiepte panelen en een kroonlijst op gesneden Lodewijk XV consoles. De deur is versierd met een spiegelboog en Lodewijk XV snijwerk. De verdiepingsvensters bezitten zesruitsschuiframen. De gevel telt vier sierankers uit de bouwtijd en wordt afgesloten door een goed geprofileerde houten kroonlijst.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een eenvoudig l7de-eeuws huis dat in de 18de en 19de eeuw een harmonisch transformatieproces onderging en sindsdien wat het uiterlijk betreft ongewijzigd bleef.

meer weten 
In augustus/september 2000 is het pand tesamen met het belendende hoekpand Kettingstraat 13/15 gesloopt en in 2005 zijn de voorgevels gereconstrueerd. Anno 2006 is de nummering van de gereconstrueerde panden gewijzigd (voorheen was dit pand genummerd Achterom 40).