Alexander Gogelweg 12

Grijpsheert

Cuypers, E.
    Historiserend
Registerblad

Vrijstaande villa uit 1914 van E. Cuypers, gebouwd in historiserende stijl met invloeden uit Nederlands-Indië

De villa met schilddak heeft rode dakpannen met links en rechts een Vlaamse gevel met zadeldak. Het pand telt drie bouwlagen (parterre, eerste verdieping en zolder) en is drie vensterassen breed. De verdieping bezit deels stucwerk. De rechter-zijgevel is op de parterre gedeeltelijk risalerend uitgevoerd met hierboven een smal balkon. De Vlaamse gevel in de linkerzijgevel bevat de hoofdentree met het trappenhuis. De voorgevel heeft in de middentravee op de parterre een erker en op het dak een dakkapel.

Architect Eduard Gerard Hendrik Hubert Cuypers (1859-1927) is verantwoordelijk voor het ontwerp van villa Grijpsheert. Hij kreeg in 1906 de opdracht voor het ontwerp van W.E. de Waard, directeur van de Maatschappij tot Exploitatie der ondernemingen Kremboong Toelangan, Sindangwangi en Gadoenbatoe.

De vrijstaande bakstenen villa was in 1914 voltooid. Het pand is gebouwd in historiserende stijl met een bakstenen gevel, waarin een fries van siermetselwerk is aangebracht. De meanderende geveldecoratie is ontleend aan de Borobudur. Cuypers probeerde in zijn ontwerpen Nederlands-Indische (Hindoestaanse) en Chinese elementen te doen versmelten. De architect werkte veel voor Nederlands-Indische bedrijven, waardoor hij de lokale bouwstijlen en de opbouw van oude koloniale gebouwen goed leerde kennen.

De villa is van architectuurhistorische waarde als toonaangevend werk binnen het oeuvre van architect Cuypers en als voorbeeld van de vermenging van oosterse en westerse stijlen in zijn ontwerpen. Van cultuurhistorische waarde als exemplarisch voorbeeld van de invloed van Nederlands-Indische ornamentiek op de bouwkunst in Den Haag.

NB. De villa is later aan de achterzijde over drie lagen uitgebreid; dit bouwdeel is uitgesloten van de bescherming.

Omvang bescherming:  geheel