Alexanderstraat 25

Registerblad

STATIG WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e eeuwse stadsuitleg.

meer weten
Monumentale witgepleisterd herenhuis uit ca. 1860, bestaande uit een lage parterre, bélétage verdieping met omlopend schilddak. Tegen de rechter zijgevel een driezijdig gesloten uitbouw over de volle hoogte en een gesloten veranda, bekroond door een balustrade, voor de belétage. Het pand telt drie brede vensterassen waarvan de middelste als nisaliet is opgevat en is drie assen diep. In de risaliet is de oorspronkelijke toegang verwijderd.Hierhoven een balcon op consoles, met gietijzeren balconhek. In de middenrisaliet heeft het venster van de bel-étage een gebogen fronton op consoles; de.vensters in de zijgedeelten van de gevel bevatten twee ramen in een omlijsting die van oreilles en lofwerk voorzien is. De middenrisaliet wordt bekroond door een gebogen fronton net opzetstuk. In het fries onder de kroonlijst panelen en lofwerk met maskerkoppen; boven de risaliet en de hoeklisenen wordt de kroonlijst gedragen door bladconsoles, De gevel heeft waterlijsten tussen de belétage en de verdieping. De vensters hebben zesruitsschuiframen en in de belétage gietijzeren raamhekjes. In het dak twee dakkapellen. Het pand heeft aan de aohterzijde een moderne aanbouw.
zij- en voorgevel met links moderne aanbouw.
zijgevel, genomen vanaf de Javastraat