Apeldoornselaan 2 en 4 en De la Reyweg 1-3

Lijnkamp Kledingmagazijn (voormalig)

Oosthoek, D.
    Nieuwe Zakelijkheid
    Rustenburg en Oostbroek

Omvang bescherming: exterieur.

Voormalig mode- en confectiewarenhuis Lijnkamp met bovenwoningen, gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect D. Oosthoek (1877-1951). Het gebouw is gesitueerd op het kruispunt van Apeldoornselaan, De la Reyweg en Loosduinseweg.

Het voormalige warenhuis met vier bovenwoningen is in een opvallend ijle en luchtige architectuur ontworpen waarin de invloeden van de art deco zichtbaar zijn. De ruimte voor het warenhuis zelf is boven de plint aan de buitenzijde herkenbaar aan de hoge, driezijdige in ijzer uitgevoerde erkerpartijen. Tussen de erkers zijn pilasters met betonnen sierkapitelen in de kenmerkende vormgeving van de art deco. Boven de ingang van het vroegere warenhuis langs de Apeldoornselaan verheft zich een rechthoekige toren, waarin een trappenhuis is opgenomen. Oorspronkelijk werd deze toren bekroond met een 9 meter hoge lichtmast met de firmanaam.
Aan weerszijden van het voormalige warenhuis langs de De la Reyweg en Apeldoornselaan zijn de bovenwoningen gesitueerd over twee bouwlagen. Met deze aflopende hoogte is aansluiting gezocht bij de bouwhoogte van beide straten. Ook de woningen zijn voorzien van driezijdig uitgebouwde erkers. Over de gehele begane grond zijn etalages opgenomen. Deze plint wordt beëindigd met een luifel en heeft zijn tegenhanger in de ruime overstekken van de platte daken.
In 2000 is de voorgevel gewijzigd waarbij de stalen gevelkozijnen van de begane grondverdieping vervangen zijn door hardhouten exemplaren. De indeling is hierbij ook gewijzigd. Toch heeft de gevel zijn oorspronkelijke uitstraling grotendeels behouden.

Het complex is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een goed bewaard gebleven voorbeeld van een warenhuis met bovenwoningen in de kenmerkende stijl van de jaren dertig van de 20ste eeuw met art deco stijlkenmerken. Cultuurhistorische waarde ontleent het pand aan de eraan verbonden herinnering aan het ooit in Den Haag vermaarde modemagazijn Lijnkamp.  Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op het kruispunt van de Apeldoornselaan, de De la Reyweg en Loosduinseweg.