Registerblad

In de jaren 1958/1961 werden door de carrosseriefabriek Verheul 93 semi-toerbussen gebouwd. Zij waren geschikt voor zowel de lijndienst als voor toerritten. Met name ten behoeve van de toerritten werden deze bussen opgeleverd met imperiaals op het dak, dia via een opvouwbare ladder aan de zjikant kon worden bereikt. De autobus, type 4282 behoort tot deze serie en werd bij de Citosa in 1961 afgeleverd in de voor het streekvervoer van deze maatschappij kenmerkende kleuren okergeel en wit. Vanaf 1965 is de bus ingezet op rustigere lijnen in de regio Den Haag/Leiden vanwege het feit dat de bus slechts één dienstdeur bezat. Na de fusie van Citosa met de WSM, die per 1 januari 1969 leidde tot de oprichting van Westnederland is de 4282 jarenlang gehuisvest geweest in de garage te Loosduinen. In 1980 is de bus uit de dienst genomen. De bus is in de periode 1994-1995 gerestaureerd. De vaste standplaats van de bus is het Haags Openbaar Vervoer Museum aan de Frans Halsstraat.

Technische gegevens:
Serie 4282. Fabrikant Leyland/Verheul. Chassisnummer 55LV240.
Gewicht 9490 kg.; 49 zitplaatsen en geen staanplaatsen. Kenteken UB-21-12.

MOTIVERING:
Autobus, van algemeen belang voor de gemeente Den Haag als roerend monument van bedrijf en techniek.

Opname D. Valentijn, 2005.