Badhuiskade 9

Woonhuis in eclectische stijl uit omstreeks 1875

Het pand bestaat uit parterre, verdieping en attiekverdieping en telt vier vensterassen. De lijstgevel bezit een hardstenen plint,een parterre met geblokte bepleistering en geprofileerde lijsten boven parterre en verdieping. De deur is versierd met panelen en heeft een bovenlicht. De vensters zijn gevat in geprofileerde houten omlijstingen. Op de verdieping bezit de gevel voor de beide middenassen een houten balkon met opengewerkte borstwering, gedragen door drie korbelen. Het pand heeft een attiekverdieping met gekoppelde vensters waartussen pilasters. Op de attiek een uitspringende houten kroonlijst. Het huis wordt gedekt door een flauw hellend zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. Inwendig bezit het pand authentieke onderdelen zoals dessus-de-portes.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. Architectuur-historisch is het pand van belang als voorbeeld van een eclectisch woonhuis uit omstreeks 1875. Zijn stedebouwkundige waarde ontleent het aan de situering in een goed bewaard gebleven en harmonische reeks l9de-eeuwse huizen aan het eind van het trace van het kanaal naar Scheveningen.