Bankastraat 108 en 108a

Vliet, G. en J.F. van der

Inleiding
Herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectische bouwstijl. Het herenhuis vormt een symmetrische eenheid met het belendende pand Bankastraat 106. Tevens vormt het onderdeel van een lange reeks identieke herenhuizen, opklimmend tegen de helling van de Bankastraat in de richting van de Kerkhoflaan.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde, gepleisterde cordonlijsten. De bakstenen lijstgevel bezit een hardstenen plint en gepleisterde banden. Het souterrain is voorzien van een geblokte bepleistering met rustica-effect. De gevel is drie vensterassen breed, waarvan de linker als risaliet is behandeld. Het risaliet vormt het twee assen brede middendeel van de beide als eenheid ontworpen huizen. De in het risaliet geplaatste ingangspartij heeft een deur met gesneden panelen, een deurkalf met diamantkopjes en een bovenlicht. De deuromlijsting wordt gevormd door pilasters met verdiepte velden en een gekorniste kroonlijst op paarsgewijs geplaatste triglyf-consoles. De deur is bereikbaar via een hardstenen trapje met roosters. Op de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich schuifvensters en op de derde stolpramen, alle voorzien van een geprofileerde, gepleisterde omlijsting. De souterrainvensters zijn voorzien van gietijzeren roosters. Voor de stolpramen zijn gietijzeren raamhekjes geplaatst. Het gekorniste hoofdgestel heeft een gepleisterd fries met rechthoekige panelen en een tandlijstje. De kroonlijst wordt gedragen door paarsgewijs geplaatste triglyfconsoles.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van 19e-eeuwse eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een uniforme gevelwand heeft het pand tevens ensemblewaarde.