Bankastraat 132

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Architect
  Vliet, G. en J.F. van der
 • Monument nr.
  475928
 • Bouwstijl
  Eclecticisme
 • Wijk
  Archipelbuurt
 • Bouwjaar
  1888-1889
Registerblad 

Inleiding
Herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectische bouwstijl. Het herenhuis vormt een symmetrische eenheid met het belendende pand Bankastraat 130. Tevens vormt het onderdeel van een lange reeks identieke herenhuizen, opklimmend tegen de helling van de Bankastraat in de richting van de Kerkhoflaan.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde, gepleisterde cordonlijsten. De bakstenen lijstgevel is drie vensterassen breed, waarvan de linker als risaliet is behandeld en bezit een hardstenen plint. Het souterrain is voorzien van een geblokte bepleistering met rustica-effect. De hoek van de gevel wordt gemarkeerd door een pilaster met verdiepte velden. Het risaliet vormt het twee assen brede middendeel van de beide als eenheid ontworpen huizen en bezit een geblokte bepleistering. De in het risaliet geplaatste ingangspartij heeft een deur met rijk gesneden panelen en siersmeedijzer, een deurkalf met diamantkopjes en een bovenlicht. De deur is bereikbaar via een hardstenen trapje met roosters. Op de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich schuifvensters en op de derde stolpramen. De vensters op de tweede bouwlaag bezitten T-kozijnen. De gekoppelde souterrainvensters zijn voorzien van traliewerk. Voor de stolpramen zijn gietijzeren raamhekjes geplaatst. Het gekorniste hoofdgestel heeft een gepleisterd fries met rechthoekige panelen en een tandlijstje. De kroonlijst wordt gedragen door paarsgewijs geplaatste triglyfconsoles.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van 19e-eeuwse eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een uniforme gevelwand heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Bankastraat 130 en 132