Beeklaan 373 a t/m c - 375 - 377 a t/m f - Stephensonstraat 102

melkinrichting De Landbouw

Hoek, Z. Wouters, J.Th.
    Regentessekwartier
Registerblad

Winkel-woonhuis in neo-renaissancestijl op de hoek van de Beeklaan met de Stephensonstraat, gebouwd in 1904 naar ontwerp van architectenbureau Hoek en Wouters in opdracht van melkinrichting De Landbouw.

Het pand met oorspronkelijk twee winkels met bovenwoningen is onderdeel van een groter complex van twee bouwblokken die in het midden door een lage tussenbouw met elkaar verbonden zijn. De winkel op de hoek was oorspronkelijk een melksalon van melkinrichting De Landbouw. Via de tussenbouw bereikte men Stephensonstraat 92 t/m 100 (valt niet onder de bescherming) waar onder meer de remise voor de stalling van de melkkarren was gesitueerd.

Het pand bestaat uit drie bouwlagen onder een omlopend schilddak. De hoektravee is afgeschuind en wordt beëindigd met een topgevel. Hier is op de eerste verdieping een erker, op de tweede verdieping een loggia en derde verdieping een balkon aangebracht. De gevel in de Beeklaan heeft op de eerste verdieping een uitgebouwde driezijdige erker waarboven een balkon. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk met de voor de neo-renaissance kenmerkende decoraties. Een aantal ramen en deuren zijn gemoderniseerd.

De gevels worden opgeluisterd door tegeltableaux afkomstig van de Haagse aardewerk- en porseleinfabriek Rozenburg met de opschriften “De Landbouw” en “Naamloze Vennootschap Melkinrichting De Landbouw” en een figuratief tableau in de erker boven de ingang naar de voormalige melksalon. Dit tegentableau toont in een landelijk tafereeltje waar de melk vandaan komt. Melkinrichting.

De Landbouw was in 1900 opgericht door een aantal landbouwers in de omstreken van Den Haag. Zij hadden geconstateerd dat de bestaande melkinrichtingen steeds minder aan de boeren betaalden voor hun melk, terwijl de winsten van die melkinrichtingen stegen. Zo ontstond het idee om samen te gaan werken en zelf een melkinrichting te stichten die een goede prijs voor de melk aan de boeren zou betalen. De melksalons en de kiosken van De Landbouw kon men in heel Den Haag en Scheveningen vinden.

Het winkel-woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven winkel-woonhuis in de neo-renaissancestijl en van stedenbouwkundige betekenis vanwege de prominente situering op de hoek van de Beeklaan en Stephensonstraat. Het is van cultuurhistorische waarde als nog goed herkenbare voormalige melksalon van de Haagse melkinrichting De Landbouw. Zeldzaamheidswaarde bezit het als laatste voorbeeld van een winkel-woonhuis met melksalon van De Landbouw, die oorspronkelijk door heel Den Haag en Scheveningen verspreid zaten.

NB: bescherming: exterieur.