Schoutswoning

Wateringse Veld

Inleiding.
Vrijstaande boerderij, genaamd de Schoutswoning, voortgekomen uit een middeleeuws versterkt huis dat bekend stond onder de naam 'Huys uten Hoecke'

Omschrijving.
De geschiedenis van de boerderij gaat terug tot ver in de middeleeuwen. De polder waarin de boerderij is gelegen behoorde van oudsher tot het dorp Wateringen. De locatie van de boerderij is, zover bekend, de vroegst bebouwde plek van Wateringen. Al in de le helft van de 13e eeuw stond hier een versterkt huis, eigendom van de edelman Ogier Uytenhoecke, stamvader van het latere riddergeslacht Van de Wateringhe. In hoeverre de boerderij in bouwonderdelen nog teruggaat op deze oudste periode is vooralsnog niet bekend. Het huidige uiterlijk van de boerderij bestaat uit een voorbouw op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen onder met riet gedekte kap en een achterbouw van een bouwlaag onder een hoog met pannen gedekt zadeldak. De voorbouw, vermoedelijk van hoge ouderdom, wordt te rechterzijde afgesloten met een éénlaags zijbeuk waarover de rieten kap doorloopt. Ter linkerzijde is een provisiekelder. In de wit gepleisterde gevels houten vensters en staafankers. Boven de twee brede vensters in de voorgevel gevelsteentjes met het jaartal 1878. De achterbouw, haaks tegen de achtergevel, is in schoon metselwerk uitgevoerd.

Motivering.
Boerderij van historische- en houwhistorische waarde vanwege de aan het pand verbonden herinnering als oudst bekende woonstede van de gemeente Wateringen en vanwege het goed doorlopen transformatieproces van de van oorsprong middeleeuwse boerderij.

meer weten
De boerderij, genaamd Schoutswoning, is voortgekomen uit middeleeuws versterkt huis dat bekend stond onder de naam Huys uten Hoecke. Zij staat op vroegst bebouwde plek van Wateringen.