Brouwersgracht 5

Art Deco

OMVANG BESCHERMING: Gevelplaten
Zeer fraaie zwarte gevelplaten, waarin in Art Deco-vormen de firmanaam en reclameteksten en -afbeeldingen gegraveerd zijn, zeldzaam en van hoge kunstzinnige waarde.

meer weten
Uniek in Den Haag is de manier waarop de firma A. Zwennes reclame maakte voor haar assortiment. Niet zozeer omdat de gehele bovengevel gevuld is met reclame-uitingen, maar vooral omdat deze op zwarte glasplaten zijn gegraveerd. Haarden, kachels en fornuizen, complete keukeninrichtingen, gasartikelen en petroleumlampen, kachelplaten en vulemmers, kinderwagens, de klant kon van verre al lezen wat er zoal te verkrijgen was. De kinderwagens boden een ruime keuze; behalve de gewone kinderwagen, waren er ook promenadewagens, vouwwagens en stoelwagens te verkrijgen, allemaal op aanschouwelijke manier afgebeeld. Bovendien was het een speciaal adres voor poppenwagens. Deze bijzondere glasgevel is rond 1925 gemaakt door glashandel v.h. L.J. de Wolf. De firma was gespecialiseerd in marmerglazen naam-, gevel- en grafplaten. De glashandel werd in 1843 opgericht door J.P. de Wolf en voortgezet door zijn zoon L.J. de Wolf. Het kantoor en de werkplaatsen waren gehuisvest aan de Riviervismarkt 4 en de fabriek stond aan de Vlietstraat in het Bezuidenhout. Op een kaart uit 1901 prees De Wolf de glashandel aan als ‘Fabriek van geornamenteerd spiegel- en vensterglas. Machinale glasslijperij. Glas-etserij. Glasverzilvering. Specialiteit in marmerglazen naam-, gevel- en grafplaten.’ Het ondoorzichtige zwarte marmerglas was erg populair in de eerste helft van de twintigste eeuw. Niet alleen voor naamborden, grafplaten en gevelpanelen, zoals van de firma Zwennes, maar ook in het interieur voor de wanden en de plafonds, en de tafels en de toonbanken.