Buitenhof 6 en 8

Zeventiende-eeuws pand met een rechthoekige plattegrond aan het Buitenhof.

Het in oorsprong twee bouwlagen hoge huis is grotendeels onderkelderd. Aan de linkerzijde is een poort overbouwd. Hierboven bevindt zich een entresol. Het voorste deel van het pand is in de jaren tien van de twintigste eeuw verhoogd tot een volwaardige derde bouwlaag ten koste van een deel van de kap.

Het Buitenhof vormde van oudsher het voorhof van het grafelijk slot, het huidige Binnenhof. Vanaf het einde van de zestiende / begin van de zeventiende eeuw werd het Buitenhof langzaamaan bebouwd waarbij aan drie zijden een doorlopende gevelwand ontstond. Met name aan de zuidzijde verrezen toen voorname huizen. Buitenhof 6-8 stamt nog uit deze periode. Onder andere de deels nog aanwezige gewelfkelders, bouwmuren en balklagen met consoles stammen uit deze periode. Ook de geheel in eiken uitgevoerde lage kap aan de linkerzijde behoort tot de oudste bouwfase van het pand. Vermoedelijk heeft ook de bredere rechter kap een hoge ouderdom. In het derde kwart van de zeventiende eeuw werd het pand ingrijpend verbouwd. Uit deze periode stamt in ieder geval nog de spiltrap en het classicistische dubbele portaal in de vestibule. De voorgevel is sinds een verbouwing in de tweede helft van de achttiende eeuw voorzien van een pleisterlaag. Het huidige aanzien is het resultaat van een verbouwing in de negentiende eeuw en de jaren tien van de twintigste eeuw. Eind negentiende eeuw kwam het pand al in bezit van de Passage Maatschappij, die een groot deel van de bebouwing tussen de Spuistraat en het Buitenhof aankocht ten behoeve van de bouw van een overdekte winkelstraat. Het huis werd echter niet gesloopt ten behoeve van de bouw van de Passage, vermoedelijk om de symmetrische opzet van de twee vleugels van de nieuwe winkelpassage niet te verstoren. De bebouwing direct achter het pand werd wel gesloopt, waardoor het huis sindsdien wordt ingesloten door de Passage.

Het pand is van cultuurhistorische, bouwhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de in oorsprong zeventiende-eeuwse opzet en het goed afleesbare transformatieproces dat in de eeuwen erna volgde. De complexe plattegrond is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Het casco, waaronder bouwmuren, balklagen en kapconstructies, heeft zeldzaamheidswaarde als één van de oudste panden aan het Buitenhof. De bewaard gebleven zeventiende-eeuwse spiltrap en het classicistische toegangsportaal op de vestibule hebben bovendien zeldzaamheidswaarde. Het pand is van cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere vooroorlogse bebouwing aan de zuidzijde van het Buitenhof. Deze oudere bebouwing geeft het Buitenhof in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming geheel.