Dagelijkse Groenmarkt 32, Nieuwstraat 2 t/m 2D

voormalige thee- koffie- en tabakshandel P.D. Schilte

XVIIa
Registerblad

Van oorsprong laat zestiende- of vroeg zeventiende-eeuws pand bestaande uit een voorhuis en vast achterhuis. Het voorhuis heeft twee bouwlagen en een zadeldak en het achterhuis drie bouwlagen met een mansardedak. Het pand is geheel onderkelderd.

De Dagelijkse Groenmarkt is een van de oudste pleinen in Den Haag. Vroeger werd hier de groentemarkt gehouden. Het plein was al in de late middeleeuwen volledig bebouwd met panden waar van oudsher al bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Het pand Dagelijkse Groenmarkt 32 is een goede representant van de oudere bebouwing aan het plein met een oudere oorsprong en een voor het centrum kenmerkend transformatieproces. Het pand heeft een casco met eiken kapconstructie met gestapelde spanten uit de late zestiende of vroege zeventiende eeuw. De voorgevel is in de achttiende eeuw vervangen door een lijstgevel die is uitgevoerd als zogeheten leugenaar waarbij de gevel recht doorgezet is tot op het niveau van de zolder met direct daarachter dakkapellen. Niet uitgesloten is dat delen van het casco een oudere oorsprong hebben. In 1868 startte P.D. Schilte een winkel in thee en tabak in het pand. In 1877 werd het aanbod vergroot en vroeg hij een vergunning aan voor het oprichten van een drogerij van tabak en branderij van koffie. In 1896 werd naar ontwerp van aannemer A.G. Vos het achterhuis vernieuwd en vergroot tot drie bouwlagen met een mansardedak. Rond 1910 werden de gevels van het voorhuis aangepast. Het pand kreeg een nieuwe winkelpui, gootlijsten op klossen en een gepleisterde afwerking met de naam van de oprichter boven de eerste verdieping. In de houten winkelpui is het oprichtingsjaar 1868 verwerkt en een verwijzing naar de handelswaar die het bedrijf aanbood: theehandel, koffiebranderij en tabakskerverij.

Het pand is van cultuurhistorische, bouwhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de laat zestiende- of vroeg zeventiende-eeuwse opzet met een voor de binnenstad kenmerkend transformatieproces. De opzet van het pand is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Van toegevoegde waarde zijn de gaaf bewaard gebleven oude kapconstructie van het voorhuis met gestapelde spanten en de winkelpui en gevelafwerking die herinneren aan de vroegere nering van de firma Schilte in het pand. De eiken kapconstructie heeft bovendien zeldzaamheidswaarde. Het pand heeft cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de oudere bebouwing van voor 1850 aan de Dagelijkse Groenmarkt en Nieuwstraat. Deze oudere bebouwing geven de Dagelijkse Groenmarkt en Nieuwstraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming: geheel