De Dreef 4 t/m 56

Vrederust-West
Registerblad

Portieketagewoningen in wederopbouwarchitectuur met op de begane grond een winkelstrook met twee eilandvitrines onderdeel van winkelcentrum De Dreef, gebouwd in 1960 naar ontwerp van het systeem Rottinghuis in samenwerking met architect F. Klein.

Het winkelcentrum De Dreef vormt het hart van het westelijke deel van de wijk Vrederust. Centraal in het buurtje is een bouwblok geplaatst met winkels in de onderbouw. De architectuur van de wijk en dus ook van dit bouwblok is gebaseerd op systeembouw, het systeem Rottinghuis. In Den Haag gebouwd door de NV Gembouw. Bij dit bouwsysteem, te typeren als een montagebouwmethode voor de middelhoogbouw, werden geprefabriceerde betonnen wanden en vloeren op het werk met een kraan gemonteerd. Rottinghuis werkte bij de ontwikkeling van dit systeem samen met de Groningse architect Frans Klein, die verantwoordelijk was voor het architectonische ontwerp. Rottinghuis dacht dat systeembouw gemakkelijker te accepteren was als er baksteen werd gebruikt. Hij liet maar enige betonnen onderdelen in het zicht, zoals de vloerbanden in de gevels en luifels boven de winkels. De voor die tijd kenmerkende houten kozijnen met grote glasvlakken en indeling met zijraam en bovenlicht is nog bewaard gebleven.

De winkelstrook op de begane grond is voorzien van betonnen luifels die op de hoeken zijn uitgebouwd tot speels vormgegeven eilandetalages. Een van de eilandvitrines (De Dreef 4) staat helemaal vrij op het trottoir, op enige afstand van de winkels. Op deze manier kon de passant er gemakkelijk omheen lopen en de geëtaleerde artikelen goed bekijken, maar dergelijke eilandetalages zijn ook bedoeld om de scheiding tussen gebouw en straat op te heffen.. De andere (De Dreef 56) staat naast de portiekflats en vormt het sluitstuk van de rij winkels. De portieketagewoningen met een winkelstrook voorzien van een luifel en eilandvitrines is kenmerkend voor de stedenbouwkundige- en architectonische opzet van de wederopbouw.

Het bouwblok is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representatief en goed bewaard gebleven voorbeeld van portieketagewoningen met strak vormgegeven winkelarchitectuur kenmerkend voor de wederopbouwperiode. Tevens van cultuurhistorische waarde als zeldzame voorbeelden van het concept van de vrijstaande en halfvrijstaande eilandvitrines zodat de passant er gemakkelijk respectievelijk omheen en langs kan lopen.

NB: bescherming: exterieur