Esther de Boer-van Rijklaan 20

American Protestant Church (Expo-paviljoen)

Calame-Rosset, P.

American Protestant Church met vrijstaande klokkentoren.

Besluitmotivering

meer weten
Paviljoen in religieuze sfeer uit 1958 ontworpen door de Zwitserse architect Paul Calame-Rosset in 1962 verplaatst naar het Benoordenhout en met medewerking van de architect H.H. Immerzeel herbouwd en uitgebreid voor de nieuwe kerkfunctie. Het gebouw werd ontworpen als expo-paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Brussel. Het idee een tentoonstellingsruimte met een religieuze sfeer te bouwen was afkomstig van de Nederlandse dominee Pieter Fagel. In dit paviljoen kon het protestantse geloof in al haar facetten worden getoond; er werden onder meer kerkdiensten gehouden voor de bezoekers van de Wereldtentoonstelling. Het geprefabriceerde gebouw werd na afloop van de Expo opgeslagen. De American Women's Club in Den Haag bracht geld bijeen om het gebouw voor Den Haag te verwerven. Het gedemonteerde gebouw werd per ponton naar Den Haag verscheept en onder leiding van Calame-Rosset en de Nederlandse architect H.H. Immerzeel herbouwd op een terrein in Benoordenhout. Op 8 april 1962 werd de kerk officieel gewijd en in gebruik genomen door de American Protestant Church. Het complex bestaat uit een ovalen kerkruimte met een lessenaarsdak, een aansluitend rechthoekig bijgebouw en een vrijstaande kerktoren. De kerkruimte die plaats biedt aan 350 personen bezit een overkragend lessenaarsdak. Voor dit dak is het " Robertson Q deck" toegepast, een afdekking met stalen panelen waarover rubberoid met ingebrande leislag is gelegd. De goten waren oorspronkelijk van plastic. De gevels van de kerkzaal zijn opgebouwd uit aluminium platen van het type "Robertson cladding" . Ter weerszijden van de kansel bevinden zich grote plexiglasramen met kleuraccenten. Voor de kerk staat een vrijstaande 25 meter hoge kerktoren, opgebouwd uit stalen H-profielen. De trapzeziumvormige bijbouw, waarin de receptie, kantoren en op de verdieping klaslokalen en een ontmoetingsruimte zijn ondergebracht, is deels in baksteen en deels in aluminium platen opgetrokken. Aan de westelijke in baksteen uitgevoerde kopgevel is het metalen kruis aangebracht dat in Brussel boven het altaar hing. De kerk is van architectuurhistorische waarde als uniek vormgegeven kerkgebouw ontstaan vanuit een expo-paviljoen in eveneens uniek materiaalgebruik. Cultuurhistorische waarde bezit het gebouw vanwege de eraan verbonden herinnering aan de Wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel.
Opname D. Valentijn, 6 mei 2004.