Herengracht 21

Ehnle, E.F.
    Um 1800-bewegung

Inleiding.
Voormalig herenhuis uit omstreeks 1910 met natuurstenen lijstgevel in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving.

Het als herenhuis gebouwde, thans als kantoor fungerende, pand op rechthoekige plattegrond bestaat uit een souterrain waarboven drie bouwlagen en een zolderverdieping in het met leien gedekte, omlopende en afgeknotte schilddak. De breedte van het pand bedraagt drie vensterassen, waarvan de rechter de ingang bevat. De geheel met natuursteen beklede lijstgevel bezit een gebosseerd souterrain met getoogde vensters. De verdiepingen worden gescheiden door geprononceerde lijsten en het forse hoofdgestel vertoont voluutconsoles die de kroonlijst dragen. De getoogde vensters worden bekroond door geprofileerde lijsten die in de beletage en de eerste verdieping met sluitstenen zijn versierd. Alle vensters bezitten oreilles en getoogde houten wisseldorpels. De rondbogige ingangspartij bevat vleugeldeuren met panelen, snijwerk in de zwikken en een concaaf gebogen bovenlicht met kleine roedenverdeling. De boogvormige omlijsting van de ingang is versierd met gebeeldhouwde palmetten en een sluitsteen. De vensters van de eerste verdieping bezitten voluutversieringen met bladwerk aan de voet van hun omlijstingen. Het schilddak bezit aan de voorzijde twee forse dakkapellen met getoogde, geprofileerde omlijstingen, hoekvoluten en bekronende siervazen. Het dak wordt afgesloten door siersmeedwerk. In het interieur zijn vele onderdelen uit de bouwtijd bewaard gebleven. Voor het pand bevindt zich een ijzeren stoephek met vier stoeppalen. Waardering.

Voormalige herenhuis van architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van de "Um Achtzehnhundert Bewegung", de conservatief-traditionalistische architectuurstroming in de eerste decennia van de 20e eeuw. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf.