Hoogstraat ongenummerd voorheen nr. 28

Registerblad

Van oorsprong middeleeuws pand bestaande uit een voorhuis aan de Hoogstraat, een vast achterhuis en een tegen de linker bouwmuur aangebouwd uitwendig trappenhuis.

Het twee bouwlagen hoge voorhuis bezit een afgewolfd zadeldak waarvan de nok loodrecht staat op de richting van de straat. Hierop sluit een vrijwel even hoog vast achterhuis aan, eveneens met de nok loodrecht op de straat en voorzien van een wolfseind aan de achterzijde.

De Hoogstraat vormt een van de oudste straten van Den Haag waar van oudsher al bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Al in de middeleeuwen was de straat aan beide zijden volledig bebouwd. Na de verwoesting van Den Haag in 1572 door de Spanjaarden is de bebouwing hersteld met hergebruik van oude kelders, bouwmuren.

Het pand Hoogstraat 28 is een goede representant van de nog weinige bewaard gebleven oudere bebouwing met een middeleeuwse oorsprong en een goed afleesbaar transformatieproces. Het pand bezit onder zowel het voor- als het achterhuis een middeleeuwse kelder. Ook delen van de bouwmuren gaan nog terug tot deze oudste fase. Het pand is kort na 1572 hersteld, waarbij de nog aanwezige balklagen met moer- en kinderbinten en de kapconstructie van het voorhuis tot stand kwamen. Bijzonder is de toepassing van onderdelen van een oude eiken pui in de kapconstructie. Het achterhuis stamt in zijn huidige vorm uit de late zeventiende eeuw en heeft alternerende balklagen en een grenenhouten kap. In de achttiende eeuw kreeg het pand de huidige voorgevel en werd het trappenhuis gebouwd dat zich buiten de bouwmassa bevindt. Dit trappenhuis is op de verdieping en zolder nog gaaf bewaard gebleven.

Het pand is van cultuur- en bouwhistorische waarde vanwege de in oorsprong middeleeuwse opzet en het goed afleesbare transformatieproces dat in de zeventiende en achttiende eeuw volgde. De complexe plattegrond is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. De middeleeuwse kelders en bouwmuren van het huis hebben zeldzaamheidswaarde. Van toegevoegde waarde zijn de samengestelde balklagen in het voorhuis en de kapconstructie met hergebruikte oudere onderdelen van een oude pui. Van toegevoegde waarde is ook het achttiende-eeuwse trappenhuis. Het pand heeft cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1850. Deze oudere bebouwing geeft de Hoogstraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

NB: het tegen de achtergevel van het achterhuis gebouwde bouwvolume valt buiten de bescherming van het monument.

Omvang bescherming geheel.