Kazernestraat 53 en 55

KOETSHUIS XVIII-XIX.

meer weten
Twee van oorsprong zelfstandige koetshuizen die ooit in gebruik waren als stalling met bovenwoning van de aan het Lange Voorhout gesitueerde patricierswoningen (nr. 53 behorend bij Lange Voorhout 50; nr. 51 bij Lange Voorhout 52). De beide koetshuizen zijn later architectonisch tot een eenheid gebracht door de doorlopende pleisterafwerking van de gevels met ingekraste voegen. De panden bestaan uit twee bouwlagen; nr. 55 onder een met pannen gedekt schilddak, nr. 53 een met zink gedekt afgeknot schilddak. Op de begane grond zijn de brede inrijdeuren in geprofileerde 19e eeuwse omlijstingen. Nr. 53 heeft rechts een doorgang naar de bovenwoning. De verdieping van nr. 55 heeft twee schuifvensters; nr. 53 twee stolpramen.
Kazernestraat 51 t/m 55 (v.r.n.l.)