Keizerstraat 145

Duijne, C.J.M. van

Omvang bescherming: geheel.

Winkel/woonhuis met een voorgevel in overgangsarchitectuur en art-nouveaudetails, gebouwd in 1904 naar ontwerp van C.J.M. van Duijne.

Het pand, opgetrokken in schoon metselwerk, bestaat uit twee bouwlagen met kapverdieping met een licht geknikte kap. Het pand is opgenomen in een straatwand met een aaneengesloten bebouwing. Het werd gebouwd als winkel/woonhuis met een representatieve pui in art-nouveaustijl. De kelder en begane grond behoorde tot de winkel en de verdiepingen tot het woonhuis.

In 1962 werd de art-nouveau pui deels ontmanteld ten behoeve van een eigentijdse pui. Het getoogde bovenlicht bleef gespaard en werd weggewerkt achter plaatmateriaal. In 1968 vond een verbouwing plaats waarbij de eerste verdieping aan de achterzijde werd uitgebreid. In 2016-2017 is het pand gerestaureerd, waarbij de art nouveau pui weer in ere is hersteld. Het interieur bezit nog tal van oorspronkelijke elementen zoals stucplafonds, een deur met geëtst glas en een hoekschouw op de eerste verdieping. Ook zijn er enkele rudimenten van interieurschilderingen bewaard.

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed bewaard winkel/woonhuis in overgangsarchitectuur met art-nouveaudetails. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van het transformatieproces dat de Keizerstraat vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw heeft ondergaan van woonbuurt tot winkelstraat.