Kerkhoflaan 10 begraafplaats

kapel en poortgebouwen

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Tollus, A.
  • Monument nr.
    17619
  • Bouwstijl
    Neo-Classicisme
  • Wijk
    Archipelbuurt
  • Bouwjaar
    1833-1838
Registerblad 

KAPEL van de R.K.begraafplaats aan de Kerkhoflaan, met bijgebouwen. Neoclassicistisch, enigszins Doristisch gebouw op kruisvormige plattegrond, de middenruimte door een achthoekige, rijzige koepel. In de tamboer zijn aan vier zijden half-cirkelvormige vensters aangebracht. Bouwtijd: ca. 1840.
Aan de Kerkhoflaan twee ronde hekpijlers met ijzeren toegangspark. Aan weerszijden daarvan twee dienstgebouwtjes van begane-grond met schilddak. Vensters met hoofdgestellen en zesruitsramen. De zuidzijde van het kerkhof wordt afgesloten door een langgerekte galerij in neo-romaans-Byzantijnse trant. Rond de begraafplaats een ijzeren hek met bakstenen hekpijlers. Tussen de twee dienstgebouwtjes een toegangshek met hardstenen pijlers. De begraafplaats wordt aan de zuidzijde afgesloten door een langgerekte galerij in neo-romaanse trant met aan de Byzantijnse architectuur ontleende invloeden, gebouwd in 1884 door W.B. van Liefland. De galerij, door rondbogen op zuilen met teerlingkapitelen naar de zijde van de begraafplaats geopend, heeft aan de uiteinden kleine koepeltorens en in het midden een grote achthoekige koepel, versierd door driepasnissen op kolonnetten. Hiervoor een open voorhal. De galerij wordt gedekt door een ziende bekapping. De centrale koepelruimte heeft beneden uit half-zuilen samengestelde pijlers met rijk gebeeldhouwde kapitelen en de overgang van de vierkante ruimte naar de achthoekige koepeltamboer wordt gevormd door trompen, versierd met dragende figuren van monsters. De koepel wordt afgedekt door een stergewelf op muurzuiltjes. Het beeldhouwwerk is gesigneerd: E.A.F.Bourgonion, beeldhouwer.
 

meer weten 
Een achthoekig, grotendeels in baksteen opgetrokken kapel uit 1833-1838 in een neo-classicistische, op de "Doristische stroming" geinspireerde, architectuur. Aan vierzijde heeft de kapel rechthoekige uitbouwen, dienend als portaal, altaarruimte, sacristie en bij-sacristie. Onder de kapel is een grafkelder. Een aantal in Empire uitgevoerde epitafen, vervaardig door de beeldhouwer Louis Royer, bevatten de namen van de hier begraven priesters. De twee poortgebouwtjes tellen een bouwlaag met schilddak en zijn ieder drie vensterassen breed.
kapel, voorgevel.
Kapel, interieur.
Kapel.
Interieur kapel.
Interieur en epitaaf met namen van priesters.