Klimopstraat 2 - 48; 58 -128

onderdeel Papaverhofcomplex

Wils, J.
    Nieuwe Bouwen
    Bomen en Bloemenbuurt
Registerblad

ETAGEWONINGEN. De twee reeksen bakstenen etagewoningen zijn in vergelijkbare trant gebouwd met drie bouwlagen onder platte afdekking, telkens gegroepeerd in blokken van twaalf woningen, die weer per zes zijn onderverdeeld met gezamenlijke ingangsportiek en trappenhuis, onderling door naar het achterterrein leidende poorten verbonden, en voorzien van voor- en achtertuinen.

De woningen zijn steeds aan elkaar gespiegeld, met afwisselend een blinde zijmuur aan de poortzijde, aan de voorzijde bij de hoek en in het midden een teruggerooide gevelpartij ten behoeve van balcons op de verdiepingen, steunend op bakstenen pijlers of muurdammen en met een lichtuitspringende schoorsteenpartij in de hoek met het rechte gevelvlak waarin de centrale ingangspartij en driedelige vensters; aan de achterzijde telkens gedeeltelijk teruggerooid ten behoeve van balcons op de verdiepingen. Bij de ingangsportiek, raamdorpels, balcons en daklijsten is telkens de toegepaste beton in het zicht gelaten. De voortuinen worden omheind door lage bakstenen pijlers met houten hekken. De blokken zijn aan de noordzijde per vier gegroepeerd en aan de oostzijde per zes, waarbij telkens een groter dwarsblok (nrs 2-12 en 118-128) met langsgevel - in het midden teruggerooid, met balcons op de verdiepingen - evenwijdig aan de dwarsstraat (Irisstraat en Magnoliastraat) het blok afsluit.

meer weten
Complex middenstandswoningen uit 1920-1922 van Jan Wils in de stijl van het Nieuwe Bouwen bestaande uit eengezinswoningen en flatbebouwing. Kenmerkend zijn de accentuering van horizontale betonbanden, de plastische benadering van de bouwmassa's alsmede de bijzondere aandacht voor het kleurgebruik. De gepleisterde eengezinswoningen zijn gelegen rondom een rechthoekig plantsoen. Bijzonder in het ontwerp is het geschakelde patroon van een dubbele rij eengezinswoningen bestaande uit blokken van twee woningen, die telkens rug-aan-rug achter elkaar zijn verschoven. De entree's zijn wisselend aan de straatzijde en aan de binnenzijde gesitueerd. De in schoon metselwerk uitgevoerde etagewoningen langs de Klimopstraat bestaan uit drie bouwlagen met platte dekking en vertonen een aan de architectuur van de geschakelde laagbouw verwante vormgeving. Deze etagewoningen bezitten voor- en achtertuinen. In 1989 is het complex gerenoveerd en gerestaureerd waarbij de oorspronkelijke kleurstelling is benaderd. Gebouwd in opdracht van de Coöperatieve Woningbouw Vereeniging Tuinstadwijk "Daal en Berg". Zowel in de hoog- als laagbouw waren de interieurs met zorg gedetailleerd. Veel interieurdetails zijn bewaard gebleven. De indeling is gebaseerd op een efficient gebruik van de verschillende ruimten, die door een centrale hal met elkaar zijn verbonden. Woordelijke tekst d/d 24 sept. 1920 van bestuur Coöperatieve Woningbouw Vereeniging Tuinstadwijk "Daal en Berg" met betrekking tot bouwplan: "De opgave voor het bouwen van het complex woningen voor de bovengenoemde vereeniging hield in, om in den bouw nog zooveel mogelijk van het oorspronkelijk karakter der stichting, het tuinstadidee te bewaren. Hieraan kon worden voldaan, door de woningen aan blokken van twee ruggelings tegen elkaar te bouwen, waardoor tusschen de blokken nog ruimte voor eenvoudige beplanting zou overblijven. In aansluiting met de voortuinen kwamen dan de blokken van twee telkens rondom in het groen te liggen. Bij den opbouw is getracht door omsluiting van de inwendige ruimten met verschillende hoogten tot een zuivere architectonische werking te komen, alles wat niet onmiddelijk uit het plan zelf voortkwam, is terzijde gesteld. De afwerking van het gehele plan is dan ook uiterst eenvoudig. Het metselwerk is gedacht van mistkleurig hardgrauw op plint van grijze klinkers met diep terugliggende grijze voeg. De voorgebouwde raampartijen, met aan de zijkanten de deuren naar den voortuin, zullen in beton worden uitgevoerd met een overmaat van grind, om evenals de verschillende banden, geborsteld te worden. De benedenramen zullen naar benedenschuivend worden gemaakt, de overige draaiend of tuimelend. De kleuren van het houtwerk zijn nog niet bepaald, maar zullen worden vastgesteld in overleg met kunstschilder, waarbij hetzelfde beginsel als bij het bouwkunstige gedeelte zal worden gehuldigd, n.l. door eenvoudige compositie van kleuren de eenheid van het blok te markeren, zonder in eentonigheid te vervallen. De verdiepingswoningen zullen opgetrokken worden als de eengezinswoningen". -Volledig adres: Papaverhof 1 - 35 Klimopstraat 1-31, 2-48 en 58-128 Irisstraat 98-126 Magnoliastraat 7-9
Opname D. Valentijn, december 2000.