Kneuterdijk 13/15, Lange Voorhout 1a

Keyser, H. de
    Hollandse Renaissance

Het zgn. Huis van Duivenvoorde uit omstreeks 1620.
Fors PAND in de trant van de vroeg 17e-eeuwse Nederlandse renaissance, twee natuurstenen deuromlijstingen, inwendig in verscheidene vertrekken stucversieringen en betimmeringen.

meer weten
Fors pand op de hoek van de Kneuterdijk en Lange Voorhout uit 1624 in Hollandse Renaissance. Het is vermoedelijk ontworpen door Hendrick de Keijser in deze voor hem kenmerkende stijl met bakstenen gevels en de karakteristieke ontlastingsbogen boven de vensters alsmede de natuurstenen speklagen. Het pand bestaat uit souterrain en twee bouwlagen onder een kap. De ingang bevindt zich in het aangrenzende pand langs de Kneuterdijk, dat door Van Wassenaar als voorhuis in gebruik was genomen. Hij liet voor dit van oorsprong oudere pand een nieuwe gevel aanbrengen. Oorspronkelijk was de gevel aan het Voorhout slechts drie assen breed. Deze is rond 1750 met drie assen in dezelfde trant verlengd. In 1993 is de entree aan de kneuterdijk naar links verplaatst. De huidige twee vensters van de begane grond in de rechter twee traveeen zijn toen aangebracht. Oorspronkelijk was hier de hardstenen entreepartij, geflankeerd door twee smalle vensters. Gebouwd voor Johan van Wassenaar van Duivenvoorde. Volledig adres: Kneuterdijk 13 / Lange Voorhout 1a
huis van duivenvoorde