Koninginnegracht 146

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Berlage, H.P.
  • Monument nr.
    459702
  • Bouwstijl
    Rationalisme
  • Wijk
    Archipelbuurt
  • Bouwjaar
    1912
Registerblad 

Inleiding.
Aan drie zijden vrijstaand hoekpand uit 1912, gebouwd in opdracht van Carel Henny, directeur van de Levensverzekeringsmaatschappij "De Nederlanden van 1845", door architect H.P. Berlage in een rationalistische bouwstijl.

Omschrijving:
Hoekpand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een gedrukte begane grond en twee verdiepingen onder een samengestelde, met pannen gedekte, mansardekap. De gevels zijn in sobere baksteen uitgevoerd, die aan de voor-, zij- en achtergevel aan een kant opgetrokken zijn tot een geknikte topgevel, en bezitten met uitzondering van de achtergevel een hardstenen plint. In de gevels zijn smalle sierbanden van ruw gevormde baksteen aangebracht. Aan de rechterkant bevindt zich een over de twee verdiepingen overhoeks uitgebouwde erker, rustend op een natuurstenen uitkraging. De vensters zijn voor het merendeel stalen T-vensters voorzien van strekken met natuurstenen hoekblokken en hardstenen onderdorpel. De paneeldeur wordt aan weerszijden geflankeerd door een venster. De gootlijst rust op houten klossen. Het interieur bevat onder meer marmeren vloeren, trappen van wit marmer, kamers-en-suite met suite-deuren geflankeerd door kasten, schouwen en vensterbanken uit de bouwtijd. Een smalle lichtschacht loopt over alle bouwlagen. Daar waar de trap tussen eerste en tweede etage de lichtschacht ontmoet is een glas-in-lood-venster. De achtertuin is ommuurd, waarbij de rechter zijmuur vanaf de tweede verdieping naar beneden toe verspringt. Waardering.

Pand van architectuurhistorische waarde als ontwerp van H.P. Berlage in sobere rationalistische bouwstijl en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm en het materiaalgebruik. Een stedebouwkundige waarde vormt het feit dat het hoekpand als afsluiting fungeert van de gevelwand aan de Koninginnegracht.