Koninginnegracht 39

Inleiding
Herenhuis uit ca. 1870, gebouwd in opdracht van Johann Heinrich Witsenburg in een eclectische bouwstijl. Het huis maakt onderdeel uit van een reeks van vier identieke herenhuizen aan de Koninginnegracht 37 t/m 40.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een dwars zinken roevendak, drie vensterassen breed.
De gevels zijn van baksteen en ter hoogte van het souterrain bekleed met gepleisterd hardsteen. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een gepleisterde cordonlijst, waarboven een geprofileerde waterlijst. De rechteras is als risaliet behandeld en bevat de ingang, bestaande uit een dubbele paneeldeur en een getoogd bovenlicht. De deur bezit een geprofileerde, gepleisterde omlijsting, bestaande uit pilasters op piedestals, voorzien van schachten met verdiepte velden, een eierlijst en boogzwikken in empire-stijl. Het erboven gelegen balkon rust op zware gebeeldhouwde bladconsoles en bezit panelen aan de onderzijde alsmede een balusterbalustrade met siervazen in neo-Lodewijk XVI stijl. Het T-vormige venster in het risaliet heeft openslaande deuren die op het balkon uitkomen en wordt geflankeerd door pilasters met verdiepte velden en Corintische kapitelen. Op de kapitelen rust een hoofdgestel, bestaande uit een fries met panelen en een gebogen fronton met eierlijst. De (vernieuwde) vensters op de eerste bouwlaag bezitten aan de onderzijde lambrequins; op de tweede bouwlaag bevinden zich T- vormige stolpramen. Voor de tweelichtvensters van het souterrain zijn ijzeren tralies geplaatst. Het hoofdgestel is gekornist en bezit panelen in het fries. De kroonlijst rust op houten klossen. De achtergevel is gepleisterd en bezit op de eerste bouwlaag een uitbouw met balkon.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van de eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een reeks identieke herenhuizen heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan de Koninginnegracht.

v.l.n.r. Koninginnegracht 38 en 39