Koninginnegracht 56

Inleiding
Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit ca. 1874, gebouwd in een eclectische bouwstijl, waarin sterke invloed van de neo- renaissance.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain, drie bouwlagen en een mezzanino onder een zinken roevendak, vier vensterassen breed. De gevel is van baksteen met gepleisterde banden, negblokken en consoles, en voorzien van sierankers. Tegen de eerste bouwlaag is een gebosseerde bepleistering met rustica aangebracht op een hardstenen plint. De souterrainvensters zijn voorzien van een hekwerk met cirkelvormig smeedijzer. De vensters van de eerste bouwlaag zijn gekoppeld. De ingang, bestaande uit een paneeldeur (niet uit de bouwtijd), is in een portiek gesitueerd. De schuifvensters van de tweede bouwlaag bezitten glas-in-lood bovenlichten en spitsboogvormige omlijstingen, gescheiden door gekoppelde pilasters met Toscaanse kapitelen. Onder de hardstenen vensterbanken is voluutvormig beeldhouwwerk aangebracht. De schuifvensters van de derde bouwlaag bezitten T-kozijnen en glas-in-lood bovenlichten. Voorts bezitten zij geknikte omlijstingen, gescheiden door gekoppelde pilasters met Ionische kapitelen en deels van decoratief pleisterwerk voorziene schachten. De pilasters rusten op kleine leeuwekopjes en zijn onderling verbonden door een kraallijst. Onder de vensterbanken zijn diamantkoppen aangebracht. In de mezzanino bevinden zich twee ovaalvormige vensters en in het midden twee gekoppelde rondboogvensters, gescheiden door gecanneleerde pilasters met Toscaanse kapitelen. Onder de vensterbanken van de gekoppelde vensters is voluutvormig pleisterwerk aangebracht, waarin een maskerkop is opgenomen. De kroonlijst rust op zwaar versierde, gekoppelde triglyfconsoles met guirlandes en is in het midden opgetrokken tot een driehoekig fronton op klossen.
De linkergevel is gepleisterd.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in een rijke, eclectische bouw- stijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende ligging aan de Koninginnegracht.

achtergevelrij v.l.n.r. 58, 57 en 56