Korte Houtstraat 3 en 3a

Registerblad

Achttiende-eeuws pand bestaande uit een dwarshuis met een voorgevel aan de Korte Houtstraat. Het opvallend hoge en ondiepe pand telt vijf bouwlagen onder een plat dak.

De Korte Houtstraat is een zijstraat van de Korte Poten en het Plein. De aaneengesloten bebouwing aan de westzijde ontstond pas aan het begin van de zeventiende eeuw. Als gevolg van de diepe en voornamere percelen aan het Plein heeft Korte Houtstraat 3-3a een beperkte diepte. Vermoedelijk is het pand in de achttiende eeuw gebouwd na afsplitsing van een perceel aan het Plein. Opvallend is de hoogte van het pand, dat met zijn vijf bouwlagen boven de buurpanden uittorent. Ongetwijfeld is de beperkte diepte van het perceel hierop van invloed geweest.

Het pand is boven de recentere winkelpui uitgevoerd in schoonmetselwerk met klezoortjes op de hoeken en een houten hoofdgestel als beëindiging. De gevel telt vier vensterassen. De oorspronkelijke kozijnen zijn uitgevoerd met schuifvensters. De kozijnen van de bovenste bouwlaag steken door het hoofdgestel heen. De buitenste twee vensterassen zijn hier als blindnis uitgevoerd. Intern bezit het casco nog zijn oorspronkelijke opzet met balklagen haaks op de voorgevel. Typerend is de als houtskelet uitgevoerde constructie op de bovenste bouwlaag die oorspronkelijk de in 1928 gesloopte kapconstructie ondersteunde. Deze constructie is ingegeven door de hoogte van het pand. Op deze wijze werd extra stabiliteit verkregen.

Het pand is van architectuurhistorische en bouwhistorische waarde vanwege de in oorsprong achttiende-eeuwse opzet en het goed afleesbare transformatieproces dat in de eeuwen erna volgde. De beperkte plattegrond is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Het pand heeft door zijn  opvallende hoogte een beeldbepalende waarde in de Korte Houtstraat. De opzet van het casco met een houtskeletconstructie op de bovenste verdieping heeft zeldzaamheidswaarde. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven bebouwing van voor 1850 in dit deel van het centrum. Deze oudere bebouwing geeft de Korte Houtstraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming geheel.