Korte Lombardstraat 11

Gemeenteschool

Gemeente Werken 's-Gravenhage
Registerblad

Schoolgebouw op L-vormige plattegrond van twee bouwlagen onder kap uit 1891 naar ontwerp van de Dienst Gemeentewerken uit 1891 in neorenaissancestijl.

De gemeente bouwde deze school voor lager onderwijs in het hart van de levendige volkswijk Kortenbos, in één van de smalle straatjes rondom het Westeinde. De dienst Gemeentewerken realiseerde hier een statig pand in neorenaissance met mooie ronde bogen boven de ramen en siermetselwerk onder de rand van de goot. De gevel is zo ingedeeld dat de school uit twee gebouwen lijkt te bestaan: het linker springt iets naar voren en heeft een topgevel, het bredere rechterdeel met de ingang heeft een rechte gootlijst.

De naam Gemeente-School staat geschreven in een stenen cartouche met gekrulde randen in de onderste strook van een klein trapgeveltje in het midden van de gevel. Een tweede cartouche vermeldt het bouwjaar: 1891.

De tweedeling is in de plattegrond niet terug te vinden. Aan de straatkant bevonden zich drie leslokalen, achter deze lokalen twee korte gangen met het trappenhuis, een spreekkamer, twee leslokalen en daar weer achter, als apart volume, het gymnastieklokaal. Op de verdieping dezelfde indeling, met vijf leslokalen, maar zonder spreekkamer. De lokalen werden van elkaar gescheiden door houten schuifwanden. De wc’s lagen aan de gangen, als uitbouwtjes op een kleine binnenplaats.

De school werd in 1934 opgeheven, maar het pand werd in 1949 opnieuw als schoolgebouw geschikt gemaakt.

De voormalige school huisvest nu de Gemeentelijke Kredietbank. In de entree is een betegelde lambrisering met Grieks meandermotief en een vloer met schuin geblokte tegels bewaard gebleven.

School van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een schoolgebouw in rijke neorenaissance architectuur. Stedenbouwkundige waarde ontleent het pand aan de prominente ligging in de Korte Lombardstraat.

NB. Achter deze school staat, enigszins verstopt, op nummer 7 een voormalige tweede gemeenteschool. Dit architectonisch minder rijk uitgevoerde pand valt niet onder de bescherming