Korte Poten 21 - Koediefstraat 1

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Bouwstijl
    Eclecticisme
  • Wijk
    Centrum
  • Bouwjaar
    1866
Registerblad 

Van oorsprong zeventiende eeuws pand op de hoek van de Koediefstraat en de Korte Poten op langgerekte plattegrond bestaande uit een twee laags achterdeel onder een met pannen gedekte kap en een hoger opgetrokken voorbouw van drie bouwlagen. Vermoedelijk dateert de ophoging uit 1866. In ieder geval is toen de huidige twee assen brede voorgevel opgetrokken in eclectische stijl.

De Korte Poten is als sinds de zestiende eeuw een straat waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie voor de Korte Poten zorgt ervoor dat vanaf 1875 veel van de oude panden wordt gesloopt of zodanig  verbouwd dat er sprake is van een ware metamorfose. Het hoekpand Korte Poten 21/Koediefstraat 1 is hiervan een goede representant. De van oorsprong in schoon metselwerk uitgevoerde voorgevel is opgetrokken in de voor de periode rond 1865 kenmerkende eclectische architectuur. Kenmerkend zijn de zwaar geprofileerde raamkozijnen met schuifvensters voorzien van kuifstukken en de met consoles geornamenteerde houten kroonlijst. In 1910 is een nieuwe winkelpui aangebracht. Deze is, zei het sterk getransformeerd, in hoofdopzet nog aanwezig. In de gevel aan de Koediefstraat is in de verhoogde gevel ook één kozijn in eclectische stijl aanwezig aangebracht. In het lagere, oudere deel van de gevel aan de Koediefstraat bevinden zich op de verdieping twee vensters die beduidend soberder zijn uitgevoerd. Het schoon metselwerk op de verdiepingen is later voorzien van een donkere sauslaag. Op de begane grond is de gevel in de Koediefstraat deels gepleisterd.

Het woon/winkelpand is van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering op de hoek van de Korte Poten en de Koediefstraat. Architectuurhistorische waarde bezit het pand als representatief voorbeeld van eclectische architectuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van het transformatieproces dat de Korte Poten vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw heeft ondergaan van eenvoudige bedrijvenbuurt tot een voor die tijd mondaine winkelstraat.

NB. Doel van bescherming van dit object is bij te dragen aan behoud van de historische identiteit van de Korte Poten en Koediefstraat. De bescherming betreft hier dientengevolge een zogenaamde “vanwege bescherming” waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de gevels in de Korte Poten en de Koediefstraat.