Laan van Meerdervoort 211, 211a t/m 211j

Huishoudschool (voormalige)

Nieukerken, J.J. van
Registerblad

Voormalige huishoudschool gerealiseerd in twee fases, 1899 en 1926-1930, in rijke neorenaissance naar ontwerpen van respectievelijk architect Johannes Jacobus van Nieukerken en zijn zonen Marie Adrianus en Johan van Nieukerken. Het pand is aan de zijde van de Laan van Meerdervoort en Suezkade van de straat gescheiden door een bakstenen tuinafscheiding met een ijzeren toegangshek bij de entree.

Met steun van de Nederlandsche Maatschappij van Nijverheid en Koningin Emma werd in 1888 de Haagsche Kookschool gesticht aan de Stille Veerkade, de eerste op het huishouden gerichte school in Nederland.  De school leidde in eerste instantie op voor lerares. Hoofddoelgroep waren de volksmeisjes, die de leraressen de kneepjes van het vak huishouden bij moesten brengen. De dames leerden de ontbijt-, koffie- en dinertafel te verzorgen, verder wassen, strijken, de aanschaf en het onderhoud van kleding, schoenen en beddengoed, soppen, zemen, poetsen en wrijven, en natuurlijk babyverzorging.

Met dank aan Cécile Goekoop-de Jong van Beek en Donk die haar welgestelde man Adriaan Goekoop had overgehaald voor de financiering zorg te dragen, verrees in 1899 aan de Laan van Meerdervoort een geheel nieuwe school in de vorm van een fraaie villa in neorenaissance stijl naar ontwerp van architect Johannes Jacobus van Nieukerken. De keuze voor een villa in plaats van een ‘echt’ schoolgebouw is opmerkelijk. Misschien om zo goed mogelijk aan te sluiten bij het karakter van een huishouding. Het terrein lag toen nog aan de rand van Den Haag en de school stond aanvankelijk solitair vlakbij het water van het Afvoerkanaal.

De gevel is rijkelijk versierd met verwijzingen naar de huishoudschool; het opschrift Huishoudschool Laan van Meerdervoort gaat vergezeld van een kookpot en een kruik, en vooral de mooi gesneden reliëfs op de erker laten op aanschouwelijke wijze de huishoudelijke werkjes zien zoals strijken, koffiemalen, groente schoonmaken en naaien.

In 1926-1930 werd de villa aan de linkerkant in precies dezelfde stijl verdubbeld. Dit ontwerp staat op naam van de zonen van de architect, Marie Adrianus en Johan van Nieukerken. Zij bleven trouw aan de traditionalistische neorenaissance stijl van hun vader.

De Mammoetwet van 1968 luidde het einde van deze illustere huishoudschool in. Het markante gebouw heeft in 2011 een nieuwe bestemming gekregen. Samen met het ernaast staande voormalige bureau voor politie en brandweer is het intern verbouwd tot woningen en appartementen door architect Fred Bos van de Architektenkombinatie.

Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in neorenaissance stijl ontworpen school naar ontwerp van de landelijk bekende architectenfamilie Van Nieukerken. Cultuurhistorische waarde ontleent het gebouw aan de eraan verbonden oorspronkelijke functie van huishoudschool hetgeen in de beeldhouwwerken aan de gevel tot uitdrukking komt. Stedenbouwkundig van waarde vanwege de prominente ligging op de hoek van Suezkade en Laan van Meerdervoort.