Laan van Meerdervoort 419c t/m 471b, Fahrenheitstraat 434a-434b

Westerman, A.J.
    Zakelijk Expressionisme
    Bomen en Bloemenbuurt

Omvang bescherming: exterieur.

Winkelgalerij met bovenwoningen op de hoek van de Laan van Meerdervoort met de Fahrenheitstraat, gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect A.J. Westerman in de stijl van het Zakelijk Expressionisme.

Deze galerij uit 1929, aangeprezen als ‘de eerste winkelgalerij in Den Haag’, staat op de plaats van de in 1924 gesloopte fabriek van Rademakers (bekend van de Haagse Hopjes) en is het resultaat van een prijsvraag. De opgave luidde ‘de vereeniging van Café- en Winkelgalerij tot een harmonisch geheel’. Er waren 153 inzendingen, waarvan na een eerste schifting 45 overbleven. Winnaar werd architect A.J. Westerman uit Amsterdam. Namens de jury verwoordde architect M.J. Granpré Molière het oordeel: ‘Het werk getuigt in alle delen van een gezonde en ernstige opvatting. Het is sober in onderdelen maar de accenten zijn zorgvuldig overwogen. Dienovereenkomstig is de architectuur duidelijk en gaaf. Het tekenwerk is vlot.’

Westerman ontwierp het complex met de galerij, bovenwoningen en een restaurant in een zakelijk expressionistische stijl. Het bestaat uit een langgerekt middendeel van drie bouwlagen die aan weerszijden door hogere bouwblokken wordt afgesloten, alles in een heldergele baksteen. Het voormalige restaurant bevond zich in het rechterdeel, op de hoek van de Fahrenheitstraat. De winkelgalerij heeft houten uitgebouwde winkelétalages. De kolommen bezitten banden van zwart syeniet, die mooi contrasteren met het geel van de baksteen. Tussen de winkeletalages zijn steeds twee deuren naar de bovenwoningen geplaatst. De winkeliers kregen voor hun reclames de beschikking over houten bakken, die haaks op de galerij zijn geplaatst. Van de oorspronkelijke houten ramen in de gevels in expressieve vormgeving met glas-in-lood bovenlichten is nog een deel bewaard gebleven.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een combinatie van winkelgalerij met bovenwoningen in de voor rond 1930 kenmerkende stijl van het Zakelijk Expressionisme. Tevens van cultuurhistorische waarde als eerste winkelgalerij van Den Haag. Stedenbouwkundige waarde ontleent het complex aan haar prominente ligging op de hoek van de Laan van Meerdervoort en Fahrenheitstraat.

meer weten
Winnend ontwerp van een door het bouwbedrijf Joh. Schippers uitgeschreven prijsvraag voor een galerij met winkels en een cafe-restaurant. Het gebouw staat op de plaats van de in 1924 gesloopte fabriek van Rademakers.