Lange Houtstraat 19

Fors pand uit de tweede helft van de 19e eeuw met kroonlijst op consoles en deuromlijsting.

meer weten
Fors pand bestaande uit drie bouwlagen onder een kap, zeven vensterassen breed. De in eclectische neo-renaissance uitgevoerde voorgevel bezit een rijke deuromlijsting en tympaan/segmentvormige bekroningen boven de vensters van de eerste verdieping. In oorsprong stamt het pand uit 1611. Daarvan resten alleen nog wat muurwerk in de kelder en in het voorgedeelte van het pand. In de 18e eeuw is er aan de noordkant een stal met koetshuis bijgebouwd en aan de achterzijde het middengedeelte met dubbele kap. Eind 19e eeuw is de stal met koetshuis naar achteren verlengd. Wanneer de vleugel ten zuiden van het middengedeelte is gebouwd is niet bekend. De 18e eeuwse indeling van het gebouw alsmede het interieur zijn bij de verbouwingen van na 1901 grotendeels verdwenen.
voorgevel