Lange Vijverberg 12

Pand met vroeg 19e eeuwse gevel met versierde middenrisaliet.
Ā

meer weten
Brede patriciƫrswoning grotendeels daterend uit 1733 en later intensief getransformeerd. Het pand is het resultaat van meerdere de verbouwingen van diverse oudere panden. In 1733 is in ieder geval de huidige voorgevel opgetrokken. Tussen 1927 en 1939 in gebruik geweest als restaurant. Diverse 18e eeuwse interieur onderdelen zijn bewaard gebleven waaronder stucplafonds, marmeren schouwen en twee medaillons geschilderd door Dirk van der Aa. Het pand bestaat uit een souterrain, twee hoge bouwlagen en een gedrukte derde bouwlaag onder een met pannen gedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de rooilijn. De bakstenen lijstgevel is zes vensterassen breed met licht risalerende middentravee. Het souterrain is met hardsteen bekleed. Tot circa 1980 had de gevel een sterk laat 19e eeuws voorkomen. Tijdens de restauratie in die periode is het 18e eeuwse gevelbeeld terug gebracht. Toen zijn de huidige schuifvensters met kleine roedeverdeling, de dakkapel en hardstenen bordestrap aangebracht. Ook de huidige ingang met omlijsting en die van het venster op de 1e verdieping dateren van de tijd van de restauratie.
De tijdens de laatste restauratie aangebrachte hardstenen bordestrap