Lange Voorhout 40

Lodewijk XVI

Pand met 18e eeuwse gevel met in Lodewijk XVI stijl versierde ingangspartij.

meer weten
Breed 7 vensterassen tellend 18e eeuws pand, vermoedelijk een samensmelting van in oorsprong 16/17eeuwse huizen, bestaande uit souterrain en drie bouwlagen onder een schilddak met de nok evenwijdig aan de rooilijn. De uit de tweede helft van de 18e eeuw daterende voorgevel is in de 1e helft van de 19e eeuw sterk getransformeerd. Authentiek is de in Lodewijk XVI-stijl uitgevoerde ingangspartij met bovenliggend venster; de hardstenen vensterlateien en de geprofileerde hardstenen bekleding ter hoogte van het souterrain. Het uiterlijk wordt echter sterk bepaald door de 19e eeuwse toevoegingen. Toen zal de gevel strak en wit zijn bepleisterd en is de huidge vensterindeling aangebracht. Het pand bezit tegen de achtergevel een fraai gestileerde traptoren uit 1895 in beton uitgevoerd, met een hoogte van 12 meter 4 cm.
entreedeur
detail entreedeur