Lange Voorhout 5, Hoge Nieuwstraat 6b

DiligentiĆ¢

Empire

Ouder gebouw, in 1805 verbouwd en ingericht voor huidige bestemming.

meer weten
Voormalige patricierswoning aan het Voorhout uit ca. 1645 bestaande uit een kelder, twee hoge bouwlagen en een gedrukte bouwlaag onder kap. Het pand beslaat een U-vormige plattegrond waarvan de brede linkerpoot naar achteren doorliep (koetshuis en stallingen) tot aan de Hoge Nieuwstraat en de smalle rechterpoot op de achterbouw aansloot van een ouder 16e eeuws huis aan de Hoge Nieuwstraat. Tussen beide poten was een binnenplaats. Het 16 eeeuwse huis en de stallingen zijn in de loop van de 19e eeuw afgebroken en hebben plaats gemaakt voor de huidige grote concertzaal In 1805 aangekocht door de Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde (onder de zinspreuk Diligentia) van de erfgenamen van baronesse J.M. van Tuyl van Serooskerken.