Nieboerweg 214 en 216

Winjewanje

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Gerretsen, F.H. Wegerif, Chr.
  • Monument nr.
    459740
  • Bouwstijl
    Antroposofische architectuur
  • Wijk
    Vogelwijk
  • Bouwjaar
    1924-1927
Registerblad 

Inleiding.
Linkerdeel van de in oorsprong vrijstaande villa genaamd Winjewanje, gebouwd tussen 1924-1927 door de architecten F. Gerretsen en C. Wegerif in antroposofische vormgeving. Naderhand gesplitst in twee woonhuizen. NB. De eenlaagsaanbouwen aan de achterzijde uit de jaren zeventig zijn van bescherming uitgesloten. Omschrijving.

De in oorsprong als een geheel opgezette villa Winjewanje staat op complexe plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen onder een samengestelde kap. Het pand is door de architecten Frits Gerretsen en C. Wegerif ontworpen volgens de principes van de door Rudolf Steiner ontwikkelde antroposofische levensbeschouwing. Kenmerken hiervan zijn onder meer onregelmatige, aan de natuur ontleende vormen, a-symmetrische vensters en een uit meerdere facetten opgebouwde dakpartij, die in "Winjewanje" duidelijk tot uitdrukking komen. De bakstenen muren zijn wit gepleisterd. Het dak, nu met shingles gedekt, had oorspronkelijk een zwart leien dekking. De ingangen in de zijgevels zijn in een ondiep asymmetrisch portiek gesitueerd. Het vierlichtskozijn op de begane grond in de zuidoostelijke gevel werd in 1925 gewijzigd en kwam toen ca. 25 cm buiten het vlak van de gevel te liggen. Waardering.

Villa van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een volgens de principes van de antroposofische levensbeschouwing ontworpen pand. Hoofdvorm en detaillering zijn gaaf bewaard.

nr.216 mon.nr:459741

Inleiding.
Rechterdeel van de in oorsprong vrijstaande villa Winjewanje, gebouwd tussen 1924-1927 door de architecten F. Gerretsen en C. Wegerif in antroposofische vormgeving. Naderhand gesplitst in twee woonhuizen. NB. De eenlaagsaanbouwen aan de achterzijde uit de jaren zeventig zijn van bescherming uitgesloten. Omschrijving.

De in oorsprong als een geheel opgezette villa staat op complexe plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen onder een samengestelde kap. Het pand is door de architecten Frits Gerretsen en C. Wegerif ontworpen volgens de principes van de door Rudolf Steiner ontwikkelde antroposofische levensbeschouwing. Kenmerken hiervan zijn onder meer onregelmatige, aan de natuur ontleende vormen, a-symmetrische vensters en een uit meerdere facetten opgebouwde dakpartij, die in "Winjewanje" duidelijk tot uitdrukking komen. De bakstenen muren zijn wit gepleisterd. Het dak, nu met shingles gedekt, had oorspronkelijk een zwart leien dekking. De ingangen in de zijgevels zijn in een ondiep asymmetrisch portiek gesitueerd. Het vierlichtskozijn op de begane grond in de zuidoostelijke gevel werd in 1925 gewijzigd en kwam toen ca. 25 cm buiten het vlak van de gevel te liggen. Waardering.

Villa van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een volgens de principes van de antroposofische levensbeschouwing ontworpen pand. Hoofdvorm en detaillering zijn gaaf bewaard.