Nijkerklaan 7 en 9 t/m 13
Gelderland basisschool en Rosa basisschool
toon op de kaart- StatusGemeentelijk Monument
- BouwstijlNieuwe Haagse School
- WijkRustenburg en Oostbroek
- Bouwjaar1931
Ensemble van twee symmetrisch geschakelde scholen (nr. 7 en nrs. 9 t/m 13), gebouwd in 1931 in de stijl van de Nieuwe Haagse School naar ontwerp van architect C.H. Kentie.
De twee scholen strekken zich langs de gehele Nijkerklaan uit, met precies in het midden een doorgang naar de achtergelegen sportvelden. Dit stedenbouwkundige patroon van de beide scholen in de as van de Wapenveldsestraat gecombineerd met sportvelden erachter is typerend voor de uitbreidingswijken uit de jaren twintig en dertig, zoals Rustenburg-Oostbroek. Het gemeentebestuur streefde er bij de planontwikkeling naar om sport- en speelterreinen zoveel mogelijk te verenigen met de schoolgebouwen. Op deze manier lag de school mooi vrij in de ruimte, en beschikte men tegelijk over goede voorzieningen voor lichamelijke oefening in de open lucht. Dat paste ook bij de toenemende aandacht voor licht, lucht en hygiëne in die periode.
De Dienst Gemeentewerken vroeg de Rijswijkse architect C.H. Kentie voor het ontwerp van de twee scholen voor openbaar onderwijs. De lange gevels met daarachter de schoollokalen lopen uit in twee halfronde uitbouwen met hoge schoorstenen, die op plastische wijze de smalle doorgang markeren.
De gangen liggen aan de kant van het sportterrein. Aan de uiteinden zijn de gymnastieklokalen, en de halfronde uitbouwen zijn bestemd als handwerklokaal (beneden) en als tekenlokaal (boven). De kamer voor de onderwijzers en de spreekkamer bevinden zich vlakbij de doorgang, aan de kant van de sportvelden.
Kenmerkend voor de baksteenarchitectuur van de Nieuwe Haagse School zijn het horizontale lijnenspel van de blokvormige volumes rondom de doorgang, de betonnen overstekken en luifels, en de getrapte muurtjes bij de ingangen. De lange lijnen zetten zich voort in de ritmiek van de stalen ramen van de schoollokalen, met voorlangs een bloembak.
De twee scholen hebben architectuurhistorische waarde als representatieve voorbeelden van schoolgebouwen uitgevoerd in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Daarnaast heeft het ensemble stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan de Nijkerklaan met een doorgang naar de achtergelegen sportvelden, een combinatie typisch voor stedenbouwkundige plannen uit deze periode.