Hoek, Z. Wouters, J.Th.

Omvang bescherming: geheel.

Een Jugendstil winkel-woonhuis naar ontwerp van architectenbureau Hoek en Wouters, daterend uit 1903.

Het pand van drie bouwlagen met een kapverdieping werd gebouwd in opdracht van L.K.C. de Haas, die een boek- en handelsdrukkerij had op de Frederikstraat. Zijn winkel, een ‘leesbibliotheek, boekhandel, advertentiebureau en boekbinderij’, zat eerst op Noordeinde 156. In januari 1903 verhuisde hij de winkel een paar panden verder naar het net verbouwde Noordeinde 152. Het winkel-woonhuis is opgetrokken in kalkzandsteen met penanten in hardsteen. In de penanten zijn decoraties in reliëf uitgehakt. Daarnaast kent het pand nog andere typische Jugendstilkenmerken, zoals glas-in-loodramen in de bovenlichten, friezen en een tegeltableau in het portiek. Op het tegeltableau staat ‘boek en handelsdrukkerij’ met aan weerszijden zwanen. Met veel moeite zijn in de friezen nog letters te lezen van toen het pand een boekhandel was.

Van algemeen belang voor de gemeente Den Haag omwille van de architectuurhistorische waarde als winkel-woonhuis in Jugendstilstijl. Van cultuurhistorische waarde vanwege representant van de ontwikkeling van het Noordeinde aan het begin van de twintigste eeuw.