Noordeinde 64 en 64a

De Rijnstroom

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Gendt, A.D.N. van
  • Monument nr.
    459759
  • Bouwstijl
    Um 1800-bewegung
  • Wijk
    Centrum
  • Bouwjaar
    1921-1923
Registerblad 

Inleiding.
Kantoorgebouw met winkel uit 1921-1923, genaamd de Rijnstroom, ontworpen door A.D.N. van Gendt in een expressionistisch getinte variant van de 'Um 1800-beweging.
De voorgevel is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing.

Omschrijving.
Kantoor met winkel op rechthoekige plattegrond bestaande uit een parterre en twee verdiepingen onder een met leien gedekte mansardekap. De vijf vensterassen brede voorgevel is bekleed met zandsteen en bevat talrijke decoratieve elementen. Het plastische element is vooral toegepast in de licht risalerende rechter (ingangs)travee, die over de verdiepingen erkerachtig is behandeld en lobvormig wordt bekroond. Boven het balkon van de derde bouwlaag is tegen de risaliet een smeedijzeren vlaggestokhouder. De gootlijst vertoont expressionistische motieven in natuursteen. Tussen de twaalfruits-schuifvensters van de verdiepingen vier geometrisch versierde tableaux. De winkelpui is in brons omlijst met aangepaste ornamentiek. Dat geldt eveneens voor de entree in de rechteras met de met brons beklede deuren. Interieur: hal en gang met oorspronkelijk tegelwerk; trap met houten balusters en trappaal uit de bouwtijd.

Waardering.
Pand van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een kantoorpand in deel historiserende, deels expressionistisch uitgevoerde "Um 1800"-trant. Bijzonder is het materiaalgebruik van brons voor de winkelpui en hoofdingang. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van A.D.N. van Gendt.

N.B. Tot het kadastrale perceel behoort een laat 19e eeuws achterhuis, door een lage vleugel met het voorhuis verbonden. Het achterhuis en de verbindingsvleugel zijn niet in de bescherming opgenomen.

meer weten 
Het pand "De Rijnstroom" welke oorspronkelijk gebouwd was als sigarenzaak voor de fa. P.G.C. Hajenius vertoont sterke gelijkenis met het kantoor van De Rijnstroom aan het Rokin in Amsterdam uit 1913-1914, dat A.D.N. van Gendt in samenwerking met zijn broer J.G. van Gendt had ontworpen. Naast Amsterdamse School stijlkenmerken zijn ook invloeden van de Um-1800-beweging in de gevel van het pand aan het Noordeinde waarneembaar.
de rijnstroom
winkelpui