Noordeinde 78

Pand met 18e eeuwse gevel.

meer weten
Dubbel bakstenen woonhuis uit de 18e eeuw op de kop van de steeg in een architectonisch ontwerp, waarin een goed verlopen 19e eeuws transformatieproces valt te onderkennen. Het bouwblok op rechthoekige plattegrond bestaat uit twee hoge bouwlagen en gedrukte derde bouwlaag onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan de rooilijn. De korte vrijstaande tuitgevel is blind. De lange hoofdgevel telt vier vensterassen. De vensters van de derde bouwlaag stoten door in het fries van de houten kroon+lijst. Nr. 78 heeft op de 1e en 2e bouwlaag 19e eeuwse Empire-vensters, de derde bouwlaag heeft vensters met kleine roedeverdeling uit de 18e eeuw. Nr. 80 bezit slechts op de begane grond Empire-vensters. Op de verdiepingen is hier een kleine roedeverdeling (1e verdieping met radiaal gevormde roeden in de bovenlichten). De entree's bestaan uit sobere 19e eeuwse omlijstingen met bovenlichten en hoofdgestel.