Noordeinde 86 en 88

Lodewijk XIV

Pand met gevel met kroonlijst op Lodewijk XIV consoles.

meer weten
Breed pand met 18e eeuwse lijstgevel in Lodewijk XIV stijl bestaande uit vier bouwlagen onder met pannen gedekte kap; zeven assen breed. De rechter twee traveeen bezitten ter hoogte van de verdiepingen een licht afwijkende venstermaat, tevens valt een bouwnaad te herkennen. Het complex bestaat dan ook uit drie 17e eeuwse casco's waar in de 18e eeuw de huidige voorgevels voor zijn aangebracht. De vensters van de verdieping stoten door in de monumentale kroonlijst met rijke Lodewijk XIV consoles. De begane grond is rond 1880 geheel gewijzigd. De huidige rijk gesneden houten pui in neo-renaissance met etalagevensters is deels een moderne historiserende invulling. Geheel links is een open doorgang naar een achtergelegen hofje.